Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

30 Srp

By

Za vzděláním do Francie

30 srpna, 2023 | By |

Je známo, že poslední ročník střední školy bývá plný nezapomenutelných zážitků. Ovšem ani jednoho z nás by v září nenapadlo, že po úspěšném zorganizování maturitního plesu a složení maturitní zkoušky přijde v červnu radost, která všechny ostatní přebije: dostali jsme se na prestižní univerzitu ve Francii! My, dva vesničani z Bílé Třemešné! Holt tu stále přetrvává zasazené semínko vzdělanosti od J. A. Komenského…

            Nebyl to však jen třemešenský vzduch, který přispěl k úspěšnému absolvování čtyřkolového přijímacího řízení na Sciences Politiques. Díky skvělé průpravě našeho gymnázia a podpoře učitelů, kteří nám pomáhali a mimo jiné i psali doporučující dopisy, jsme zvládli napsat tři eseje a postoupit až k přijímacímu pohovoru v angličtině a francouzštině. Největší vděk proto patří naší alma mater, jejímu učitelskému sboru, a především paní ředitelce, bez které bychom o této budoucnosti ani nesnili.

            Nepochybně nás čekají roky plné nových zkušeností a zážitků – ty nabíráme už teď při soubojích s francouzskou administrativou. Je před námi nová životní etapa, mnoho neznámého a nového, dva kampusy plné studentů ze všech koutů světa, studium ekonomie, práva, historie, sociologie a politologie… ještě že máme ty základy z všeobecného gymnázia!

            Sciences Po má celkem 6 kampusů po celé Francii, každý se zabývá jinou oblastí světa. My míříme na kampus v Mentonu, zaměřený na Blízký východ a Středomoří, a kampus v Dijonu, který se specializuje na střední a východní Evropu. Na bakalářské studium poté můžeme navázat magisterským titulem v Paříži.

            Věříme, že se nám ve Francii bude líbit a doufáme, že nás ve studiu v zahraničí budou následovat další studenti dvorského gymnázia.

Anna Kubíková, absolventka 4. A

Dan Jarolímek, absolvent 6. C

Podrobný rozhovor s Annou Kubíkovou a Danem Jarolímkem na Královédvorsku