Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

31 Srp

By

Společná rozšířená výuka tělesné výchovy na gymnáziu a SPOŠ

31 srpna, 2023 | By |

V červnu se konala úvodní koordinační schůzka zástupců dvorských sportovních oddílů a ředitelů obou středních škol na téma zahájení rozšířené tělesné výchovy na obou školách. Přítomen byl i starosta města.

V nadcházejícím školním roce plánujeme zavést tři hodiny výuky týdně navíc formou nepovinného předmětu zaměřené na všeobecnou sportovní přípravu. Na výuce se budou podílet učitelé z obou středních škol, v prvním plánu otevřeme tuto možnost pro žáky 1. ročníků (na SPOŠ jich je celkem 7, na gymnáziu 1 a zapojení nabídneme i žákům tercie šestiletého studijního programu).

V současné době máme celou řadu sportovně nadaných žáků, proto vidíme smysl spojit síly a zkusit se připravovat společně. Na SPOŠ máme druhé nejlepší chlapecké atletické družstvo v ČR, postup na republikové finále v sálové kopané nám unikl jen o vlásek. Gymnáziu se letos povedlo probojovat na republikové finále v atletickém čtyřboji a v krajském kole Poháru rozhlasu získali žáci 2. místo; vynikajících úspěchů dosáhli žáci ve florbalu (3. místo v kraji).

I když se není kde poučit o organizaci a zajištění nepovinné sportovní přípravy, protože nikdo se o podobnou výuku ještě nepokusil, věříme, že ve spolupráci s místními sportovními oddíly dokážeme rozvíjet talent našich žáků a zároveň se pokusíme omezit počet žáků, kteří přechodem na střední školu se sportem končí.

Chceme tímto pilotním projektem spolupráce obou středních škol vyjít vstříc požadavku vytvoření sportovních tříd v krajském středoškolském vzdělávání.

Martina Kubíková, Petr Vojtěch, ředitelé škol