Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

25 Čvn

By

Jak se tým z GDK dostal do Brd

25 června, 2021 | By |

Jsme tři studenti studující druhý ročník Gymnázia Dvůr Králové nad Labem, Matouš Hojný ze 4.C, Anička Kubíková a Annie Hanalei Veselá z 2.A. Po úspěšném přihlášení do soutěže EuropaSecura nás v okresním kole čekal online test. Ten byl zaměřený na všeobecný rozhled v institucích EU, NATO, jejich zahraniční politice, ale také na práci s textem.

Poté následovalo krajské kolo, které bylo rozděleno na dvě části. V psací části nám byl přidělen stát, který se v současné době potýká s mezinárodními problémy, nám bylo svěřeno Turecko. Na tuto zemi jsme měli napsat bezpečnostní analýzu, ve které jsme měli zmínit její problémy, vztahy se světem (EU, NATO,…) a také navrhnout možný vývoj do budoucna. S naší prací jsme se dostali do ústního kola. To se konalo v Hradci Králové a měli jsme zde představit naši práci a také předvést oponenturu na tým z jiného okresu.

Finální kolo soutěže se konalo od 7. do 11. června v Brdech. Z celé republiky se setkalo 14 nejlepších týmů, po jednom z každého kraje. Čekala nás, mimo jiné, spousta zajímavých přednášek o vojenském vybavení a na vlastní pěst jsme si mohli zkusit sestavit pistoli či komunikační vysílačku. Sami jsme si vyzkoušeli, jaké to je ocitnout se v roli vojenského zajatce, ale i v roli diplomata hájícího zájmy své země na diplomatickém jednání. Celý týden byl v táborovém duchu. Seznámili jsme se s našimi vrstevníky z konců republiky, kam jsme se sami ještě ani nedostali. Získali jsme spoustu nových zkušeností, zážitků, přátel, ale i poznatků, které jsme si mohli sami o sobě utvořit.

Na závěr můžeme říci, že svou účast v této soutěži hodnotíme jako skvělou životní zkušenost.

Matouš Hojný, Anna Kubíková, Annie Hanalei Veselá