Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

21 Dub

By

Gymnázium on-line

21 dubna, 2020 | By |

Nedobrovolný přechod z prezenčního studia do světa on-line výuky jsme zharmonizovali k pondělí 30. 3., kdy jsme spustili přehledný systém s novým, upraveným rozvrhem v IS Bakaláři (každá třída má průměrně tři vyučovací hodiny denně). Počet hodin jsme zredukovali na základě doporučení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Přechodný rozvrh byl vytvořen z důvodu potřeby zavést pevný a jednotný řád žákům a dát zpětnou vazbu o studiu i rodičům: hodiny se zapisují jako při prezenční formě včetně zadávaných úkolů a učiva, na což byli žáci, rodiče i učitelé do doby koronavirové zvyklí.

Stěžejní platformou on-line výuky se staly Microsoft Teams z Microsoft Office 365, kterou jsme začali plně využívat ihned po uzavření školy. Žáci do ní mají přístup standardně díky zřizovatelem a školou vytvořené registraci. V MS Teams probíhají v hodinách stanovených rozvrhem on-line výuka, diskuze, chaty, jsou zadávány úkoly, látka ke studiu, odkazy na různé zdroje a autorská videa učitelů s vysvětlením látky, a to vždy do další hodiny dle rozvrhu. Pro mnohé učitele se ukázalo vhodným za účelem opakování a následného vyhodnocování využívat MS Forms, případně se úkoly zadávají a vypracovávají v rámci MS Teams. S běžnou výukou je společné to, že zadávané úkoly i probíhající výuka jsou evidovány v rutinně používaném IS Bakaláři, i pro zmiňovanou kontrolu ze strany rodičů.

Zároveň jsme nabídli žákům výpůjčku dvaceti školních notebooků pro potřeby vzdálené výuky. Dle zpětné vazby ze strany žáků i rodičů se nám podařilo časově výhodně ujednotit kontakt vyučujících a žáků z domova.

O digitální gramotnosti žáků nepochybuji, velký dík ale patří učitelům, kteří bez výjimky v rouškách ze dne na den přešli na učení na dálku, nahrávají své výklady, odklonili se od sumativního hodnocení k formativnímu (úkoly jsou vesměs hodnoceny splněn/nesplněn; pro tyto potřeby hodnocení jsme zavedli v klasifikaci v Bakalářích S/N). Výuku založenou na sezení u počítače či smartphonu odlehčují pravidelná videa kabinetu tělesné výchovy s doporučeními, jak si v podmínkách domova lze účinně protáhnout tělo.

Výuka s technologiemi na dálku je jiná, méně interaktivní, pomalejší; nedostatek sociálního kontaktu možná přinese do nedávna nepředstavitelnou situaci, kdy žáci budou návrat do školy vítat stejně nadšeně jako oznámení o zrušení výuky.

Mgr. Martina Kubíková

ředitelka školy