Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

17 Dub

By

2.C přemýšlí o holocaustu

17 dubna, 2019 | By |

V úterý 9. dubna se třída 2.C díky grantu Evropské unie I-KAP KHK I vypravila na dějepisno-literární exkurzi do Prahy. V hlavním městě jsme se zúčastnili programu Židovského muzea „Hanin kufřík“, v jehož rámci jsme si připomněli příběh Hany Bradyové a jejího bratra Jiřího, kteří byli za druhé světové války kvůli svému židovskému původu deportováni do koncentračních táborů, příběh Japonky Fumiko Išioka, díky které nebyly jejich osudy zapomenuty, i příběhy dalších židovských dětí, jejichž životy se kvůli holokaustu nenávratně změnily. Prohlédli jsme si Staronovou synagogu, židovský hřbitov i synagogu Pinkasovu, ze které se stal památník obětí holokaustu.

Po skončení programu věnovaného tragickému osudu židů během 2. světové války jsme se vydali do Divadla ABC zhlédnout představení „Pan Kaplan má třídu rád“. Známá hra o záludnostech vyučování cizí řeči plná humoru a písní je velmi povedenou komedií, která se tu hraje už roky. Při jejím sledování se ale divák nevyhne jejímu, na první pohled skrytému, podtextu – co přinutilo ty dospělé lidi opustit své domovy a vydat se do cizí země, kde teď musí tak urputně zápasit s jejím jazykem? Smutná přítomnost války sem a tam prosakuje celým příběhem a dodává mu hlubší myšlenku.

A tak se obě náplně této exkurze ukázaly být zvláštně propojené – některé lidi 2. světová válka vyhnala z jejich domovů, některé uvěznila nebo připravila o život. Je potřeba znát jejich příběhy, abychom nestali lhostejnými k podobným věcem a nedovolili, aby se opakovaly. Proto se o jejich osudech učí ve školách a proto jsme se i my vydali na tuto exkurzi.

Eliška Pecnová (2.C)